Osteopathie:
Wat is Osteopathie?
Het woord "osteopathie" betekent letterlijk "ziekte van
de botten". De grondlegger van de osteopathie is
Dr. Andrew Still.
Osteopathie is een geneeswijze die het lichaam als een geheel ziet. Er wordt dus niet alleen gekeken naar de klacht maar er wordt gezocht naar de oorzaak.
Het doel van osteopathie is het herstellen van de
oorspronkelijke beweeglijkheid door middel van zachte technieken.
Van daaruit kan het natuurlijk genezingsproces
weer gaan plaatsvinden.
De osteopathie kent 3 systemen: het pariëtale systeem, het viscerale systeem en het cranio-sacrale systeem. Deze 3 systemen staan nauw in verbinding met elkaar. Een verstoring in het ene systeem kan tevens een blokkade veroorzaken in het andere systeem.
Het parietale systeem
Dit systeem bestaat uit spieren, banden, pezen, gewrichten en zenuwen. Vooral de wervelkolom die bestaat uit veel kleine gewrichtjes, dit leent zich vooral voor het ontwikkelen van blokkades. Tussen al deze wervels treden namelijk zenuwen van het ruggenmerg uit om het daarbij behorende deel (spieren, bloedvaten, botten, huid, organen etc.) aan te sturen.
Door een blokkade in bijvoorbeeld de wervelkolom kan er dus ook een spierprobleem optreden. Denk hierbij aan stramheid, gevoeligheid, moeilijker inbuigen naar een kant, etc.
Het viscerale systeem
Dit systeem omvat alle organen. De organen worden deels aangestuurd door zenuwen die vanuit het ruggenmerg ontstaan. Door een blokkade van een wervel kan het paard problemen krijgen aan het daarbij behorende orgaan, maar andersom kan ook.
Het cranio-sacrale systeem
Dit systeem bestaat uit het gehele centrale zenuwstelsel, inclusief het hersenvocht dat daarin heen en weer stroomt. Het cranio-sacrale systeem is een geheel. Het wordt omgeven en beschermd door de botten van de schedel en de wervelkolom tot onderaan het heiligbeen Binnen het cranio-sacrale systeem bevindt zich het zenuwstelsel. In het hele lichaam is een bepaalde mate van beweeglijkheid nodig om optimaal te kunnen functioneren. Door de pompbeweging van het cranio-sacrale systeem krijgen de cellen continu ‘vers vocht’ toegediend. Na gebruik van dit vocht, waarin zich inmiddels afvalstoffen hebben opgehoopt, wordt het opgenomen in de bloedbaan. Een verstoring in deze beweeglijkheid heeft een nadelig effect op de algehele gezondheid van uw paard.
Wanneer is een behandeling/controle aan te raden?
· Moeite met inbuigen, nageeflijkheid en/of zijgangen
· Spanning bij het opzadelen/opstappen
· Singelnijd
· Kantelen van het hoofd
· Gevoelige plekken bij het poetsen
· Overkruist aan galopperen
· Te hoge spierspanning
· Moeite bij de hoefsmid
· Steigeren, bokken, naar het been slaan, etc.
· Springen zonder rug gebruik
· Vluchten voor of na de hindernis
· Scheve staartdracht
· Veel struikelen
· Stress
· Luchtwegproblemen
· Plasproblemen
· Regelmatig koliek
· Slechte conditie
· Overmatig zweten
· Problemen na een slecht passend zadel
· Afwijkende beenstanden
Voor een behandeling:
· Dient het paard schoon en droog te zijn.
· Minimaal 2 uur van te voren niet gereden of gelongeerd te zijn.
· Is het fijn als we ergens droog, uit de wind en met voldoende licht kunnen staan.
Na een behandeling:
Raad ik aan het paard enkele dagen rust te geven dit varieert tussen de 3 en 7 dagen (afhankelijk van de behandelde gebieden) het is deze dagen erg fijn als het paard een of meerdere keren per dag aan de hand gestapt kan worden. Zoveel mogelijk vrij kunnen bewegen in de vorm van weidegang/paddock is hierbij zeker aan te raden.
Het paard heeft deze rust nodig om de vrijgekomen afvalstoffen te kunnen verwerken en zijn innerlijke balans te kunnen hervinden.
Ieder paard reageert anders op een behandeling. Sommige paarden voelen zich direct een stuk beter en andere paarden hebben soms moeite hun innerlijke balans te hervinden en voelen hierdoor een aantal dagen stijf en stram aan.
Het is dus aan te raden bij het inplannen van een behandeling rekening te houden met een eventuele wedstrijdplanning, lessen, etc.
Voor vragen of meer informatie kan u altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.