Bowen Therapie:
De Bowen techniek is ontwikkeld in Australië door Thomas Ambrose Bowen. Hij had veel interesse in het observeren van mens en dier en in massage en lichaamswerk. Hij kwam dan ook tot ontdekking dat een zeer korte, zachte prikkel op sleutelplaatsen van het fasciale systeem een regulering in het gehele systeem teweegbracht, waardoor het hele lichaam zichzelf ging herstellen. Spieren, spiervezels, pezen, bloedvaten en zelfs organen zijn allemaal omgeven door fasciaal weefsel. Fasciaal weefsel word ook wel bindweefsel genoemd.
De Bowen techniek is te plaatsen onder lichaamsgerichte therapieën. De Bowen techniek is erop gericht om het zelf genezend vermogen van het lichaam te activeren. Met de duim, handpalm en wijsvingers worden zachtaardige rolbewegingen gemaakt over spier- en bindweefsel. Een Bowen behandeling is opgebouwd uit series zachte rolbewegingen uitgevoerd op specifieke plaatsen van het lichaam. We werken onder andere over meridianen, Ting punten en accupunten. Kenmerkend aan de Bowen techniek is dat na iedere 'move' een korte pauze word ingelast van enkele seconden tot enkele minuten om de opgewekte prikkel in te laten werken.
Bowen is geen vorm van massage!
Bowen is veilig en geschikt voor ieder paard, van pasgeborenen tot zeer oud of verzwakt paard. Na een behandeling ervaren veel paarden ontspanning en rust.
Bowen bevordert:
Ontspanning van lichaam en geest (fysiek. emotioneel, mentaal)
Het zelfgenezend vermogen van het lichaam
De bloedsomloop en daarmee de afvoer van afvalstoffen en de opname van voedingstoffen
Bowen richt zich niet alleen op de klacht maar is een totale lichaamsbehandeling, en brengt het hele lichaam in balans.
Wanneer kan Bowen therapie toegepast worden:
Bij stijve en strakke spieren
Kreupelheid
Spier atrofie
Immuun boost na ziekte
Bij ademhalingsproblemen
Verwondingen/blessures
(Spier)problemen na een slecht passend zadel
Preventief
De Bowen therapie is geen vervanging voor een bezoek aan de dierenarts. Bij acute blessures, verwondingen of problemen raadpleeg ALTIJD de dierenarts!
Stretch technieken:
Stretchen betekent letterlijk het rekken en strekken van spieren en pezen. Het is een methode om de lenigheid te bevorderen of deze te behouden. Niet ieder paard is even lenig. Dit heeft niet alleen te maken met spieren, pezen of gewrichten maar ook met de bouw van je paard.
Voordelen van stretchen:
· Verhelping van kramp
· Vermindering van spierstijfheid
· Verbetering van sportprestaties
· Voorbereidende oefening op de training
Acupressuur:
Acupressuur kun je omschrijven als een (vinger)druk methode om storingen/spanningen op te heffen. Storingen in het lichaam die kampen met fysieke en emotionele problemen.
Deze behandelmethode komt uit het Verre Oosten en is een afgeleide van de welbekende acupunctuur.
Waar de Chinese artsen van oudsher met naalden de acupunctuur praktiseerden, is acupressuur een vereenvoudigde vorm van acupunctuur. Met acupressuur werken we dus niet met fijne naalden maar met onze vingertoppen.
Waarom acupressuur?
Acupressuur bied de mogelijkheid een bijdrage te leveren aan het welzijn van het paard zowel emotioneel als fysiek. Het helpt het paard in balans te komen of blijven.
De effecten van acupressuur hebben voortdurend hun resultaten bewezen:
Het vrijmaken van endorfine, nodig voor pijnbestrijding.
Verlichting van kramp in spieren.
Helen van verwondingen door een snellere afvoer van giftige afvalstoffen en een verhoogde bloedtoevoer.
Vrijmaken van natuurlijk cortison om zwelling te verminderen.
Verbeteren van het immuunsysteem van het lichaam.
Na een behandeling:
Raad ik aan het paard enkele dagen rust te geven dit varieert tussen de 3 en 7 dagen (afhankelijk van de behandelde gebieden) het is deze dagen erg fijn als het paard een of meerdere keren per dag aan de hand gestapt kan worden. Zoveel mogelijk vrij kunnen bewegen in de vorm van weidegang/paddock is hierbij zeker aan te raden.
Het paard heeft deze rust nodig om de vrijgekomen afvalstoffen te kunnen verwerken en zijn innerlijke balans te kunnen hervinden.
Ieder paard reageert anders op een behandeling. Sommige paarden voelen zich direct een stuk beter en andere paarden hebben soms moeite hun innerlijke balans te hervinden en voelen hierdoor een aantal dagen stijf en stram aan.
Het is dus aan te raden bij het inplannen van een behandeling rekening te houden met een eventuele wedstrijdplanning, lessen, etc.
Voor vragen of meer informatie kan u altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.